Quantcast
Channel: Liste 10 » Web Sitesi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Web Sitenizi Yayınlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey

$
0
0

www yayin Web Sitenizi Yayınlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şeyİstediğiniz gibi bir tasarım yaptırdınız ve gerekli tüm içerikleri girdiniz, artık web sitenizi eşinize, dostunuza, arkadaşlarınıza duyurabilirsiniz. Öyle değil mi? Hayır!

İster kişisel olsun, ister kurumsal olun bir web sitesini yayına almanın sadece tasarımını ayarlayıp, gerekli içeriklerin girilmesi yeterli bir çalıma değildir ve bunun böyle olacağını düşünen bir çok kişi ve kurum vardır. Ancak sadece tasarımı yaptırmak işin sadece başlangıcını oluşturur. İyi bir çalışma yapmak istiyorsanız bir çok unsura dikkat etmeniz gerekecektir.

Bu listede ki ayarları kontrol etmeden web sitenizi yayınlamayın, tabi sonradan karşılaşacağınız sorunları, sorun etmiyorsanız.

  1. Tarayıcı Kontrolü: Farklı çözünürlükte, farklı işletim sistemlerinde, farklı tarayıcılarla sitenize erişin ve tasarımınız da sorun olup olmadığını inceleyin. Ayrıca mobil cihazlarda da sitenizin nasıl göründüğünü test edin. Her geçen gün mobil cihaz kullanımı artmakta ve bu artışa ayak uydurmanız gerekmektedir. Yardımcı olacak siteler;
    Browser Shots, IE Net Renderer, iPhoney, Opera Mini Simulator
  2. Font Kontrolü: İĞÜÇŞÖ-ıçöşğü Türkçe karkterleri kullandığınız fontta bulunmayabilir. Kullandığınız fontun bu karakterlere sahip olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca CSS ile büyük harf ile yazılan yazılarda İ sorun olmaktadır. Daha sonra başınız ağırmasın istiyorsanız fontunuzu iyi seçin ve taslak yazılar yazarak kontrol edin.
  3. Meta Tag Kontrolü: Tüm sayfalarınız da özellikle meta description tag’ının olmasına özen gösterin. Tabi sayfa ile alakasız tanımlamalar girmeyin. Girdiğiniz içeriği fazla uzatmayın. Net bir cümle ile ilgili sayfayı tanımlayın.
    Yardımcı olacak siteler;
    Meta Tag Generator, Online Meta Tag, Meta Tag Analyzer
  4. Ziyaretçi İzleme Kodları: İster tek sayfadan oluşan ister yüzlerce sayfadan oluşan bir siteniz olsun sitenize gelen ziyaretçilerin sayısını, hangi sitelerden hangi sayfalara bakmak için geldiklerini, arama motorunda hangi kelimeleri kullanarak size ulaştıkları merak etmemek için ziyaretçi analiz sistemlerinin (Google Analytics, GetClicky vb. ) kodlarını sitenizde ki uygun yerlere koymanız gerekmektedir.
  5. Kırık Link Kontrolü: Özellikle elle link oluşturduysanız linklerinizin tüm sayfalarda doğru adreslerle bağlantılı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde ziyaretçileriniz istedikleri içeriklere ulaşamayacaktır. Linklerinizi her zaman denetim altında tutmak siteniz için yararlı olacaktır.
    Yardımcı olacak siteler;
    W3C Link Checker, Link Checker
  6. Favicon: Hafızalarda yer edinmiş bir favicon, açılmış onlarca sekme arasından sitenizin hemen fark edilmesini sağlayacaktır.
    Yardımcı olacak siteler;
    Favicon.cc, Favicon Generator
  7. Tasarımınızın Kontrolü: Görünümü çok iyi olan bir tasarıma sahip olabilirsiniz. Ama bu sitenizin kodlamasının doğru yapılıp yapılmadığını anlamanızı sağlamaz. HTML standartlarında bir kodlamaya sahip web sitesi arama motorları içinde değerlidir.
    Yardımcı olacak siteler;
    HTML Validator, CSS Validator
  8. Site Haritanız: Eğer arama motorlarıyla iyi geçinmek istiyorsanız site haritanız olmalı ve bu site haritanızı arama motorlarının web sitesi yönetim araçlarında tanımlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
    Yardımcı olacak siteler;
    XML-Sitemaps
    Arama motorlarının web master araçları;
    Bing Webmaster ToolsGoogle Web MasterYahoo Site ExplorerYandex Web Master
  9. 404 Sayfası: Her zaman illâ bir ziyaretçiniz sitenizde olmayan bir sayfayla karşı karşıya kalacaktır. Ya da kaldırdığınız içeriklere erişmeye çalışan ziyaretçileriniz olacaktır. Bu ziyaretçileriniz için bilgilendirme sayfaları oluşturmalısınız. Bu sayede doğru içeriğe ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.
  10. Farklı Kullanıcıların Gözünden Test: Sitenizi yayına almadan önce arkadaşlarınızın incelemesini sağlayın. Bu sayede sizin gözünüzden kaçan bir çok şeyi onlar yakalayabilir ve erkenden önlem alabilirsiniz.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images